2024. július 16. Valter
Négyszázmillió éves gépet találtak az oroszok?
ripost.hu
|
2016. augusztus 15. 21:13
|
frissítve: 2016. augusztus 17. 09:32
Az oroszországi Kamcsatka-félszigeten került elő a képen látható különös régészeti lelet. A kő és fém összetételű tárgy leginkább egy nagyobb gépezet mechanikus alkatrészeire hasonlít – a bökkenő csak annyi, hogy az első radiokarbonos vizsgálat a lelet korát kb. 400 millió évesre becsüli.

fogaskerek1.jpg

Yuri Golubev, az ásatásokat vezető archeológus szerint a laboratóriumi vizsgálatok nem tévedhetnek, tehát a vizsgált lelet életkora valós. Hetekkel később újabb érdekes leletnek örülhettek a kutatók, mely szintén ugyanahhoz a „gépezethez” tartozhatott. Az  egyszerű szikladarabnak látszó törmelék átvilágítása után egy szabályos, csavar alakú objektumot azonosítottak.

fogaskerek.jpg

Az anyagvizsgálat kimutatta, hogy összetétele azonos az elsőként megtalált lelettel, tehát tartalmaz fémet. A kutatás vezetője szerint kemény fába vágták a fejszéjüket, hiszen egy bonyolult mechanikai szerkezet egy kisebb részének beazonosítása is csak részeredmény. A komplett rekonstrukció rengeteg időt igényel. Viszont abban az esetben, ha később sikerül egy komplett makettet készíteni a „szerkezetről”, akkor az talán alapjaiban változtathatja meg az emberiség történelméről vallott nézeteket.  Joggal merülne fel ugyanis a kérdés: 400 millió évvel ezelőtt kik, hogyan és miért gyártottak ilyen kütyüt?

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat