2021. március 05. Adorján, Adrián
Tízéves a Szépkorúak Háza
Miskolc Tv/minap.hu
|
2016. szeptember 14. 16:43
|
frissítve: 2016. szeptember 15. 13:25
Saját berendezés a lakásokban, napi ötszöri étkezés, állandó szakdolgozói felügyelet, közösségi programok, és a fodrász is rendszeresen házhoz jön. Tízéves a miskolci Szépkorúak Háza. Az intézmény vezetője szerint az ellátás sokat fejlődött: saját konyhájuk van és a férőhelyeket is bővítették. Most százan laknak a házban.

idosek_otthona_160914_vcs_11.jpg

Fotó: Végh Csaba

Az otthon saját kórusa énekelt az intézmény születésnapján. Az ünnepségen olyanok is felléptek, akik már a kezdetektől, több mint 10 éve itt laknak. 

Ahogy az otthonban hívják: Jucika, még 2006 októberében, az első beköltözők között volt, és azóta itt él. Azt mondja: szeret itt lakni, mert jól főznek, nincs egyedül, az ápolók kedvesek és mindig van mit csinálnia.

- Kézműves foglalkozások vannak, azt nagyon szeretem, aztán beszélgetünk, vannak ilyen önálló foglalkozások, a lakótársainkkal együtt kimegyünk az előtérbe beszélgetni, éneklünk, nagyon jól eltelnek a napok – mondta Kompolti Istvánné.

idosek_otthona_160914_vcs_10.jpg

A Szépkorúak Háza 10 éve nyitott meg és egy nonprofit kft. működteti állami támogatással. Az itt lakó idős emberek egy-, két- és háromágyas lakásokban élnek.

idosek_otthona_160914_vcs_01.jpg

Minden berendezésről a lakók döntenek, így otthonos hangulatot teremthetnek. A lakásokhoz saját hűtő, tv és fürdőszoba is tartozik.

-  Rettentő nagy a jelentkezők száma és férőhelyet kellett bővítenem, akkor még az NRSZ nem fogadta be, de később 2014-ben befogadta. Gyakorlatilag száz férőhelyünk van és ez a száz hely mindig tele van. nyilatkozta Hanák Pálné, az intézmény ügyvezető igazgatója.

idosek_otthona_160914_vcs_06.jpg

A 10 éves jubileumon  Csöbör Katalin elmondta: az ilyen intézményekre nagy szükség van.

- Nagyon fontos, hogy olyan körülmények között legyünk az életünk későbbi szakászban is, amikor megfelelő ellátásban részesülünk, szeretetet kapunk és a környezet is szép: gyönyörű a kert és az épület, és örömmel konstatálom, hogy ez az intézmény sikeres – mondta Csöbör Katalin országgyűlési képviselő.  

Az ellátás 190 ezer forintba kerül havonta, ebből 125 ezret a lakók fizetnek, a többi kiadást állami támogatásból fedezik. A Szépkorúak Házában többszörös a túljelentkezés.

 

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat