2024. október 06. Brúnó, Renáta
Rock és horror: Alice Cooper legjobb formájában érkezik Magyarországra (Videókkal)
BANG Showbiz/minap.hu
|
2017. július 10. 22:05
|
frissítve: 2017. július 11. 16:13
A 69 éves rocker és bandája hamarosan Magyarországra is ellátogat, augusztus 3-án a Fezen Fesztiválon lép fel. A veterán zenész a BANG Showbiznek elmondta: egykor hajszálon függött az élete. Az orvosok 1982-ben néhány hetet jósoltak neki túlzott alkoholizálása miatt. Viszont most már harmincöt éve nem iszik, és a koncertezés is gyógyírként hat rá. – Sosem voltam jobb formában, mint most – nyilatkozta a legendás zenész.

alice3.jpg

Alice Cooper (eredeti nevén Vincent Damon Furnier) zenei karrierje a ’60-as évek elején indult. 1964-ben alapította meg társaival Earwings néven első zenekarát. 1966-ban The Spiders-re, 1968-ban pedig Nazz-re változtatták nevüket. 1969-ben vette fel a zenekar, és maga az énekes is az Alice Cooper nevet. Ugyanebben az évben fedezte fel őket Frank Zappa, aki hozzásegítette őket első lemezszerződésükhöz.

Nem
Alice Cooper: House of Fire

Legnagyobb sikereiket 1971 és 1973 között érték el. Először az I’m Eighteen című kislemezük került fel a listákra, majd a School’s Out című dal egy évvel később listavezető sláger lett. 1973-as albumuk, a Billion Dollar Babies pedig egyszerre került a lista élére Angliában és az Egyesült Államokban is. 1974-ben Greatest Hits című lemezük megjelenése után feloszlott az Alice Cooper zenekar, és a név onnantól már a kizárólag szólóénekesként tovább alkotó frontembert jelentette.

alice1.jpg

Sikeresen induló szólókarrierje néhány év után, az alkohollal folytatott küzdelem miatt hanyatlani kezdett. Különböző zenei irányzatokkal kísérletezett, míg végül 1983-ban korábbi sikertelen elvonókúrája után megszabadult az ital rabságából. 1986-ban tért vissza Constrictor című lemezével és az ezt követő The Nightmare Returns turnéval. A slágerlisták élére csak 1989-ben a Trash albummal, és Poison című kislemezével sikerült visszakerülnie.

Nem
Alice Cooper: Poison

Több mint 40 éves pályafutása alatt számtalan, szintén híressé lett előadóra volt hatással, mint pl. a Kiss, Marilyn Manson, King Diamond, a Lordi és Ozzy Osbourne. Jelenleg is folyamatosan turnézik és készít új lemezeket. A legutóbbi 2011-ben jelent meg Welcome 2 My Nightmare címmel.

alice.jpg

2003. december 2-án saját csillagot kapott a Hollywood Walk of Fame sétányon. Nagylelkű anyagi támogatásáért az Arizona-állambeli phoenixi keresztény-liberális Grand Canyon University 2004 májusában a "Doctor of Music" díszdoktori címet adományozta neki. 2011. március 14-én beiktatták a Rock and Roll Hall of Fame-be. Lemezeiből több mint 50 millió darab kelt el világszerte.

 

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat