2024. augusztus 07. Ibolya
Cinefest: Sanghaj és Miskolc partnerfesztiválok!
MiskolcTV/minap.hu
|
2017. szeptember 15. 12:57
|
frissítve: 2017. szeptember 16. 20:33
A Sanghaji Nemzetközi Film Fesztivál a Jameson CineFest új partnerfesztiválja. A CineFest évről-évre külön figyelmet fordít arra, hogy a versenyprogram mellett olyan országok filmművészetét helyezze a fesztivál fókuszába, melyet a magyar filmnézők kevésbé ismernek. Idén az egyik választás a kínai filmművészetre esett.

shanghaji_filmesek_170914_vcs_05.jpg

Fotó: Végh Csaba

Idén az együttműködés új távlatai nyíltak meg azáltal, hogy a Sanghaji Nemzetközi Filmfesztivál (SIFF) június 17-én 13 ország fesztiváljának képviselőjével írt alá együttműködést „Belt and Road” címmel. Magyarország képviseletében Bíró Tibor, a Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál igazgatója volt jelen a megállapodás aláírásakor.

– Az együttműködés lehetővé teszi, hogy országaink tapasztalatokat cseréljenek a fesztiválszervezésben, és hogy egymás filmkultúráját népszerűsítsük – mondta a megnyitón Ms.Wenxia Fu, a Sanghaji Nemzetközi Filmfesztivál igazgatója. Ő és a fesztivál vezető munkatársai ellátogattak az idei CineFestre, ahol a Fesztivál Kitekintő szekciójában bemutatták fesztiváljukat, és elhozták a magyar közönséghez a Keményfejű című kínai filmet.

shanghaji_filmesek_170914_vcs_01.jpg

A jövőbeni együttműködés igencsak izgalmas mindkét fél számára, Ms.Wenxia Fu pedig megköszönte Bíró Tibornak ezt a lehetőséget, hiszen mindkét ország számára rendkívül fontos egy ilyen mértékű együttműködés.

Zhao Xiang dokumentumfilmszerű bemutatkozó alkotása elhagyott kínai gyerekekről szól, megható és furfangos történet arról, hogy az egyéni vágyak hogyan kerülnek szembe a közösséggel szembeni kötelezettségekkel. Max Yang, a Sanghaji Nemzetközi Filmfesztivál vezérigazgató-helyettese, a piaci részleg vezetője mesélt bővebben fesztiváljukról és a filmről a Miskolc Televíziónak.

– Kínában a miénk a legnagyobb és leghosszabb filmfesztivál. Most június végén fejeződött be az ez évi, ami nagyon sikeresnek volt mondható. Szerződést kötöttünk Miskolccal, a CineFesttel – mondta a vezérigazgató-helyettes. – Ezért vagyunk most itt, hogy a mi filmjeinket bemutassuk az itteni közönségnek, a jövőben pedig szeretnénk az itteni filmesek munkáit a mi filmfesztiválunkon bemutatni Sanghajban – tette hozzá Max Yang.

shanghaji_filmesek_170914_vcs_03.jpg

Az emberek ott is nagyon szeretik a filmeket, a hollywoodi szuperprodukciók mellett a független filmek iránt is nagy az érdeklődés, a filmfesztiválon tehát rengetegen ülnek be ilyen filmekre.

Mint mondta, Kínában eddig nem sok lehetőségük volt magyar filmet nézniük az embereknek: „kulturális cserének” nevezi azt a folyamatot, melyben lehetőség nyílik a különböző nemzetek filmművészetének megismerésére; a filmfesztiválok keretén belül pedig ezt meg is tehetik az érdeklődők.

– Nem nevezném magam magyar film-szakértőnek, de amint lehetőségem nyílik rá, biztos, hogy még több magyar filmet meg fogok nézni – nyilatkozta Max Yang. Hasonlóságot von az ottani és a miskolci filmfesztivál között: mindkettő már sok éve áll fenn, sikeresen. Felépítésében is hasonló, hiszen a nemzetközi filmeken nagy hangsúly van, győztes filmet is választ mindkét fesztivál a rendezvény végén, és a filmvetítések mellett más számos programmal is készülnek. – A céljaink tehát ugyanazok, és ez megkönnyíti az együttműködést az országaink között – hangsúlyozta a vezérigazgató-helyettes.

shanghaji_filmesek_170914_vcs_06.jpg

Max Yang ezután beszélt Keményfejű, angolul Stonehead című filmjükről, melyet a CineFesten mutatnak be. – A cím igazából a film főhősének beceneve, de egyben egy szó szerinti fordítás is, hiszen a karakter kínai nevének jelentése „keményfejű.” Ennek átvitt értelemben pedig az a jelentése, hogy valaki ténylegesen makacs – magyarázta.

A film egy kisvárosban játszódik Kína középső részén. Ami érdekes, hogy a kisváros felnőtt lakóinak 80%-a elhagyta otthonát, hogy nagyobb városban találjanak munkát, így a gyerekek a nagyszüleikkel maradnak, egy sokkal idősebb generációra hagyják rá őket. – Ez egy helyzetkép is lehet, egy úgynevezetett „Mi történik most Kínában?”, hiszen bizonyos szabályozások szerint a gyerekeknek nehezen van lehetőségük arra, hogy szüleikkel utazzanak vagy maradjanak a nagyvárosokban, így őket kénytelenek hátrahagyni. A film tehát azt dolgozza fel, hogy hogyan kezelik ezt a szituációt, hogyan viszonyulnak egymáshoz, akik itt maradtak; hogyan kötnek barátságokat, hogyan küzdenek meg a magánnyal – részletezte Max Yang.

shanghaji_filmesek_170914_vcs_12.jpg

Ez egy nagyon érdekes megfigyelése annak, hogy milyen a mindennapi kínai élet. A vezérigazgató-helyettes hozzátette, a film nagyon érzelmes. – Érdekes tény, hogy a filmben szereplő gyerekek közül egyik sem profi színész, viszont az előadásuk egyáltalán nem hatott amatőrnek, mindegyikük remek volt – hangoztatta.

Max Yang szerint nem bonyolult megérteni a filmet, ha egyszer már tudjuk a háttértörténetet. Reméli, a helyi közönség élvezni fogja az alkotást, hiszen ezáltal apró betekintést kaphatnak a kínai életről, mindennapokról.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat