2024. augusztus 07. Ibolya
"Az ügy ugyanaz, csak az asztal másik oldaláról..." – Horváth Zita felsőoktatásért felelős helyettes államtitkárral beszélgettünk
Miskolc Tv/minap.hu
|
2017. szeptember 17. 12:40
|
frissítve: 2017. szeptember 18. 19:23
Jelenlegi feladatairól, terveiről, a vidéki és a fővárosi felsőoktatás helyzetéről, valamint a Miskolci Egyetemen töltött éveiről nyilatkozott szombaton Horváth Zita, felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár a Miskolc Televíziónak. Az interjút teljes terjedelmében hétfőn este 19.30-tól láthatják, a Miskolc Televízióban.

horvath_zita_170916_ja_24.jpg

Fotó: Juhász Ákos

Horváth Zita 1997-ben végzett a Miskolci Egyetem Bölcsészettudományi Karán, mint történelem szakos bölcsész és középiskolai tanár, majd 2000-ben befejezte az Irodalomtudományi Doktori Iskolát is. 1999-től egyetemi tanársegéd, 2003-tól egyetemi adjunktus, 2009-től egyetemi docens, valamint általános és tanulmányi dékánhelyettes a Bölcsészettudományi Karon. 2011-től tanszékvezető, majd 2013-ban júliustól szeptemberig a kar dékánja volt. 2013 szeptemberétől a Miskolci Egyetem általános rektorhelyettese, május 15-től pedig felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár.

A Miskolc Televíziónak nyilatkozva úgy fogalmazott: az ügy, a feladat ugyanaz - a felsőoktatás - csak most már "az asztal másik oldaláról" kell intézni. Horváth Zita kiemelte, új beosztásában sem kíván elszakadni Miskolctól és az egyetemtől sem. - Nagyon megtisztelő, hogy felkértek erre a feladatra, úgy érzem, ez az elismerés nem csupán nekem szól, hanem a Miskolci Egyetemnek is. Továbbra is oktatói állományban vagyok az egyetemen, pillanatnyilag fizetés nélküli szabadságon, úgynevezett 0 forintos megbízási szerződésért tartok órákat. Nem szeretnék az oktatók és a hallgatók világából kivonulni. A rektorhelyettesi pozíciómról természetesen összeférhetetlenség okán lemondtam, de nem is tudnám együtt végezni a két munkát, 180 km távolságból, de hétvégén ide jövök haza - hangsúlyozta.

horvath_zita_170916_ja_16.jpg

A helyettes államtitkár az interjúban arról is szólt, mennyire meglepődött a felkérésen. Nem számított rá, s azon is gondolkodott, elvállalja-e? - Nagyjából két hét gondolkodási időt kaptam, de én nem szeretem húzni a döntéseket - bármilyen nehezek is legyenek - úgyhogy egy hét után már választ adtam. Végigbeszéltem a dolgot egyetemi vezetői kollégáimmal - a rektor úrral, kancellár úrral és a dékán asszonnyal is. Volt olyan nap, amikor szinte félóránként mást gondoltam arról, igen vagy nemet mondjak-e....? Nem tudtam, egyáltalán alkalmas vagyok-e erre a feladatra, másrészt az is gondolkodásra késztetett, hogy nem kívántam teljesen elszakadni sem az egyetemtől, sem pedig a várostól. Nem akartam úgy felköltözni Budapestre, hogy teljesen "elvarrjam" itt a szálakat. Miután azonban mindent végiggondoltam, nagyon sokat nyomott a latban, milyen óriási lehetőség és megtiszteltetés - nekem is, az intézménynek is  - hogy valakit a Miskolci Egyetem oktatói, vezetői állományából kértek fel erre a pozícióra. Az is befolyásolta a döntésemet, hogy – a hallgatói időszakot nem számítva - húsz éves tapasztalattal rendelkezem a felsőoktatás minden szegmenséről, s ezt most így az egész felsőoktatás javára kamatoztathatom - hangsúlyozta Horváth Zita.

A helyettes államtitkár kiemelte, volt az egyetemen hallgató, adjunktus, docens, habil. docens, tanszékvezető, intézetigazgató, dékánhelyettes, majd rektorhelyettes is. Megismerte az egyetemi oktatás különböző szintjeit, a sok értekezleten, országos fórumon keresztül pedig, amelyeken részt vett, rálátást nyert a többi egyetem tevékenységére is. - Tehát nem a semmiből kerültem ide, ugyanannak az ágazatnak az ügyeit intézem, mint amelynek az elmúlt húsz évben intéztem. Nyilván mások a léptékek, de a feladatok jellege hasonló. Külön örömre szolgál, hogy vidéki felsőoktatási intézményből került ki a felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár. Vidékről ugyanis teljesen más szemüvegen keresztül látszódik a világ - a felsőoktatás világa is - mint a fővárosból - tette hozzá.

horvath_zita_170916_ja_21.jpg

- Más a szemlélet, mások a tapasztalatok. Egy felsőoktatási intézménynek Budapesten - a főváros vonzó hatása miatt - nem kell különösebben nagy erőfeszítéseket tennie azért, hogy megtartsa a hallgatókat. Vidéken ez sajnos nem így van. Tudjuk, hogy van egy elvándorlási vágy a fiatalokban a főváros felé, tehát egy intézménynek itt sokkal több munkát kell abba fektetnie, hogy eljuttassa az üzenetet a fiatalok számára. Azt, hogy vidéken is nagyon jó élni, itt is van jövő. A másik, hogy a vidéki városoknak, régióknak, megyéknek teljesen más a társadalmi, szociális összetétele is. Ezért egy vidéki felsőoktatási intézménynek, nem csak az a feladata, hogy átadja a tudományokat a fiataloknak, hogy oktasson, kutasson. Olyan küldetése is van, hogy helyben tartsa a fiatalokat, hozzájáruljon a térség értelmiség-megtartó szerepéhez - részletezte Horváth Zita.

A helyettes államtitkár az interjú során kiemelte annak fontosságát, hogy a térségekben megfelelő perspektívát, életpályát tudjanak kínálni a fiataloknak, hiszen értelmiség nélkül nem képzelhető el a vidék gazdasági, kulturális felemelkedése. Ezért a felsőoktatási intézményeknek is reagálniuk kell azokra a változásokra, amelyek körülöttük zajlanak. Például arra, ha új típusú, újfajta képzést igénylő munkahelyek teremtődnek azon a vidéken. Ezt nyilván a fővárosban is meg kell tenni, viszont azt is látni kell, hogy ma az állami felsőoktatási intézmények több mint a fele Budapesten van. Egy világvárosban, ahol számos típusú munkahely rendelkezésre áll, sokféle képzettségű fiatalt fel tud szívni a munkaerőpiac. Vidéken ezek a lehetőségek nyilván korlátozottabbak, itt a képzésekkel jobban kell alkalmazkodi a helyi igényekhez.

horvath_zita_170916_ja_18.jpg

- Én azt gondolom, akkor jó egy felsőoktatási intézmény, ha tisztában van a saját szerepével - akár a regionalitás szintjén, akár a saját muníciója, képességei, képzési formái kapcsán -, és azt is tudja, merre képes elindulni. A Miskolci Egyetemen például az elmúlt időszakban elkezdődött egy nagyon komoly együtt-gondolkodás a várossal. Mi azt szeretnénk, hogy Miskolcnak és a Miskolci Egyetemnek közös víziója legyen a jövőről - szerencsére a Polgármester úr és az egyetemi vezetés is nagyon nyitott erre - hangoztatta Horváth Zita.

horvath_zita_170916_ja_26.jpg

- A Miskolci Egyetem Észak-Magyarország meghatározó intézménye, és annak is kell maradnia. Egy olyan szellemi kisugárzó központnak,  helyi bázisnak, amelynek az oktatás, a kutatásfejlesztés, ezáltal a befektetők idevonzása is a feladata kell, hogy legyen. A Miskolci Egyetem szerencsére egy viszonylag széles képzési portfólióval rendelkező universitas, hiszen nem mondhatjuk, hogy ennek a régiónak csak bölcsészekre, csak közgazdászokra, csak jogászokra – nem sorolom végig – lenne szüksége. S éppen az a jó az egyetemünkben, hogy az itteni képzési igényeket nagyon széles skálán ki tudja kielégíteni - emelte ki a helyettes államtitkár.

A Horváth Zita felsőoktatásért felelős helyettes államtitkárral készült interjút teljes terjedelmében hétfőn este 19.30 perctől láthatják, a Miskolc Televízió műsorán.

 

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat