2024. július 23. Lenke
Brexit - Brüsszelben a kiválási tárgyalások e heti fordulójától sem várnak jelentős előrelépést
mti.hu
|
2017. november 09. 21:10
|
frissítve: 2017. november 09. 21:10
A szakértők nem várnak jelentős előrehaladást az Egyesült Királyság európai uniós kilépésének feltételeiről szóló tárgyalások hatodik fordulójától sem, amely csütörtökön kezdődött meg Brüsszelben.

Sajtóhírek szerint Michel Barnier, az Európai Bizottság Brexit-ügyi főtárgyalója azt közölte a brüsszeli testület vezetőivel, hogy ezen a héten sem számíthatnak komoly előrelépésre a kiválás főbb kérdéseit - az ír-északír határellenőrzést, a pénzügyi kötelezettségek rendezését és az állampolgárok jogait - illetően.

Csütörtökön közzétett a bizottság egy dokumentumot, amely részletesen ismerteti a következő hetek és hónapok eseményeit, és ebből az derült ki, hogy a következő tárgyalási forduló időpontjáról még nem született megállapodás a felek között, márpedig fogytán az idő, ugyanis a bennmaradó huszonhét tagállam vezetői a december 14-15-i csúcstalálkozójukon fognak dönteni arról, szerintük történt-e már elegendő előrelépés ahhoz, hogy tovább lehessen lépni a második tárgyalási szakaszra.

A Politico brüsszeli hírportál kiemelte: semmi nem garantálja, hogy a "huszonhetek" jóváhagyják majd a jövőbeli kapcsolatokról szóló egyeztetések megkezdését, a bennmaradó országok képviselői azonban a mielőbbi továbblépés reményében addig is folytatni fogják az EU-brit kereskedelmi tárgyalások "belső előkészítését".

Bennfentes források szerint az Európai Unió mindenekelőtt részletes javaslatokat vár Londontól arra vonatkozóan, hogy a kiválás után miként kívánnak majd eleget tenni a fennmaradó pénzügyi kötelezettségeknek, ennek hiányában úgy tűnik, semmiképp nem várható továbblépés.

"Kifutunk az időből, a kérdések valódi tisztázásának ideje gyorsan közelít" - figyelmeztetett Barnier csütörtökön.

A Lisszaboni Szerződés 50. cikke szerint az uniós tagság a kilépési szerződés hatályba lépésével, annak hiányában pedig a távozási szándék bejelentése után két évvel szűnik meg, azaz ebben az esetben 2019. március 29-én, de a kiválási tárgyalások a tagállamok konszenzusos döntésével meghosszabbíthatók. 

Az Európai Bizottság legkésőbb 2018 novemberére szerette volna lezárni a tárgyalásokat, hogy 2019 márciusáig legyen elég idő az egyezmény tagországi és európai parlamenti ratifikálására.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat