2024. október 11. Brigitta
Visszatalálni a hétköznapi életbe – Áldozatsegítő Központ nyílt Miskolcon (Képgalériával!)
Kujan István
|
2018. március 19. 14:43
|
frissítve: 2018. március 21. 16:15
Vidéken először Miskolcon nyitottak áldozatsegítő központot. A Bajcsy-Zsilinszky Endre utcai intézményben az áldozattá vált személyek testi vagy lelki sérülés, érzelmi megrázkódtatás, vagyoni kár folytán megváltozott élethelyzetük helyreállításához kaphatnak egyénre szabott – jogi, mentális, anyagi, egzisztenciális és életviteli – támogató segítséget.

Az Igazságügyi Minisztérium a budapesti intézmény gyakorlati tapasztalatai alapján hozta létre a miskolci Áldozatsegítő Központot.

– Minisztériumunk elkötelezett híve annak, hogy a bűncselekmények és szabálysértések áldozatai részére nyújtott állami segítség még hatékonyabb és magasabb színvonalú legyen – szögezte le megnyitó beszédében az igazságügyi kapcsolatokért felelős államtitkár. Vízkelety Mariann hozzátette, bár ma még talán kevesen tudják, de az állami áldozatsegítés rendszerében egyénre szabott segítséget kaphatunk bűncselekmény elszenvedése, testi-lelki sérülés, érzelmi megrázkódtatás, illetve vagyoni kár esetén.

aldozat_segito_iroda_180319_ja_35.jpg

– Az áldozatvédelem és -segítés a kormány számára prioritást élvez – emelte ki az államtitkár, aki örömének adott hangot azért, hogy a miskolci központ megnyitásával elindult az országos hálózat kiépítése. Mint fogalmazott, ezzel is erősíteni kívánják: ha valaki áldozattá válik, nem marad magára, van hová fordulnia, és minden szükséges segítséget megkap.

aldozat_segito_iroda_180319_ja_29.jpg

Megtudhattuk azt is a megnyitó alkalmával, hogy az áldozatsegítés Magyarországon elsősorban az állami intézményrendszeren keresztül valósul meg; az állam szolgáltatásokkal elősegíti az áldozatok érdekeinek érvényesítését, azonnali pénzügyi segítséget nyújt számukra, igazolja az áldozati státuszt, valamint tanúgondozást és védett szálláshelyet biztosít.

A fővárosban tavaly nyár elején nyitották meg az ország első Áldozatsegítő Központját, ahol az eltelt időben hozzávetőleg 230 esetben nyújtottak áldozatsegítő szolgáltatást. Az ügyfelek 47 százaléka vagyon elleni, erőszakos bűncselekménnyel, 37 százaléka pedig testisértés miatt, egészség elleni bűncselekménnyel kapcsolatban fordult a központhoz. Mintegy 40 százalékuk volt vidéki, ez is indokolta az országos hálózat szervezését.

aldozat_segito_iroda_180319_ja_24.jpg

Pszichológus által vezetett egyéni, krízisintervenciós ellátást is biztosít a miskolci központ, aminek köszönhetően az áldozat lelkileg megerősödik, vissza tud illeszkedni megszokott életébe, munkakörnyezetébe. A központ munkatársai hivatali munkaidőben (hétfő: 8-16 óra; kedd: 8-16 óra; szerda: 8-18 óra; csütörtök: 8-16 óra; péntek: 8-14 óra) tájékoztatást, érzelmi segítségnyújtást adnak. A központban kialakítottak egy úgynevezett patrónus szobát is, ami az áldozatok biztonságos, átmeneti tartózkodását teszi lehetővé, mindaddig, amíg egy védett szálláshelyen el nem tudják helyezni.

aldozat_segito_iroda_180319_ja_8.jpg

– Ez a központ képes megadni azt, ami manapság egyre kevesebb van: ez pedig az önzetlenség – fogalmazott köszöntőjében Csöbör Katalin. Az országgyűlési képviselő hozzátette: az elesettekkel, kirekesztettekkel, a támogatásra és segítségre szorulókkal türelemmel és szeretettel kell bánni. A központ ajtaja pedig nyitva áll mindazok előtt, akik jogi vagy lelki segítségre, tanácsra szorulnak.

aldozat_segito_iroda_180319_ja_15.jpg

– Ma azért van lehetőség létrehozni egy ilyen központot, mert minden erőnket az ország felvirágoztatására tudjuk fordítani, hogy a legjobbat adhassuk az itt élőknek, és hogy közös jövőt építsünk – fűzte hozzá a kormánypárti politikus, aki rámutatott, ez nem volt mindig így, és „könnyen el is veszíthetjük ezt a szabadságot, mert vannak, akik veszélyt látnak az erős nemzetben”.

Kriza Ákos polgármester kiemelte, az áldozatokat segítő központ összefogja mindazok munkáját, akik velük foglalkoznak.

aldozat_segito_iroda_180319_ja_14.jpg

– Egy bűncselekmény áldozatain sokszor nem is látni külsérelmi nyomot, de a lelki folyamatok nagyon komoly szakmai odafigyelést igényelnek. Ezeknek a rendszereknek a kialakítása komoly vívmány, közös állami és önkormányzati feladat – hangoztatta a városvezető, aki megköszönte az együttműködést a rendszerben tevékenykedő egyházi képviselőknek, civil szervezeteknek. – A közös gondolkodás eredményeként az áldozatok segítését sokkal komolyabb, mélyebb szakmai alapokra helyezve, jobban átlátva közösen tudjuk megteremteni.

A polgármester emellett szólt a javuló miskolci közbiztonságról is. Elmondta, „messziről indultunk” a rendteremtésben, de az elmúlt 8 évben a rendőrség, az önkormányzat intézményei, a rendészet, a közterületfelügyelet munkája hatékonyságának növelésével jelentős eredményeket tudott elérni a város.

aldozat_segito_iroda_180319_ja_32.jpg

– A rendőrség megerősítésével, az önkormányzati rendészet létszámának és a közterületen elhelyezett kamerák számának bővítésével komoly eredményeket értünk el: a közterületen elkövetett bűncselekmények száma például közel 60 százalékkal mérséklődött az elmúlt években, ez nagy eredmény – hangsúlyozta Kriza Ákos.

A megnyitó ünnepségen közreműködött az Akvarell formáció: Szécsi Viktória és Vihula Mihajlo előadóművész.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat