2024. október 11. Brigitta
Vízbevető, vízbehányó hétfő – húsvéthétfőhöz kapcsolódó népszokások
MTI
|
2018. április 02. 08:33
|
frissítve: 2018. április 03. 09:05
A húsvét megünneplése a 3. század óta ismert; több népszokás is kapcsolódik hozzá, így az ételszentelés, a hímes tojás festése, vagy a locsolkodás, amely talán a legismertebb, húsvéthétfőhöz kapcsolódó szokás.

husvet_7.jpg

1964. MTI-fotó: Fehérváry Ferenc

Húsvét második napját, húsvét hétfőt – a locsolkodás szokására utalva – vízbevető, vízbehányó hétfőnek is nevezték régen. Ez a nap a megelőző napok liturgikus ünneplése után a magyar népéletben már az öröm, elsősorban a fiatalság ünnepe volt, amelyen hajnaltól fogva a legények vízzel locsolták meg – esetleg a patakba merítették – az ismerős lányokat. A legények ezért festett, piros vagy hímes tojást kaptak ajándékba.

husvet_3.jpg

1957. MTI-fotó: Fehérváry Ferenc

A tojás a legrégibb húsvéti eledelek egyike és egyúttal az újjászületésnek archaikus jelképe is: az egyházi felfogás szerint ahogyan a tojásból új élet kel, úgy támad föl Krisztus is sírjából az emberek megváltására, piros színében pedig Krisztusnak az emberiségért kiontott vérére utal a hagyomány.

husvet_6.jpg

1959. MTI-fotó: Urbán Nándor, Fehérváry Ferenc

A locsolás szokása a termékenységkultusszal van kapcsolatban, ugyanakkor a keresztség jelére és tartalmára is utal. A patakba merítéses, vagy a vödrös-kútvizes húsvéti locsolkodást a második világháború után váltotta fel a kölnis („szagos vizes”) változat, amely a mai napig sem kopott teljesen ki az ünnepi hagyományok sorából.

husvet.jpg

MTI-fotó/Magyar-fotó: Jónás Pál

 A húsvéti ünnepkörben olyan ősi dolgoknak van nagyon fontos szerepük, mint a tűz, a víz, a zajcsapás és a zöld ág - mondta Tátrai Zsuzsanna néprajzkutató vasárnap az M1 aktuális csatornán.

husvet_5.jpg

1959. MTI-fotó: Járai Rudolf

A Magyar Tudományos Akadémia néprajztudományi intézetének nyugalmazott tudományos főmunkatársa elmondta: a húsvétvasárnaphoz kapcsolódik a zöldághordás szokása, amelynek lényege, hogy a fiatal lányok és legények kimentek a közeli erdőbe, onnan zöld ágakat hoztak, majd ezeket szétszórták a falu utcáin, ezzel jelképezve, hogy behozták a tavaszt.

husvet_2.jpg

MTI-fotó/Magyar-fotó: Jónás Pál, 1952.

A víznek nemcsak húsvéthétfőn van jelentősége - folytatta Tátrai Zsuzsanna -, hanem nagypénteken is, akkor az állatokat vitték füröszteni. Húsvétvasárnap pedig "szótlan vizet" vittek be a házba, ami azt jelenti, hogy sem jövet, sem menet nem lehet megszólalni. Az egész család megmosdott ezzel a vízzel, hogy szépek, egészségesek legyenek - tette hozzá.

husvet_4.jpg

1952. húsvét, MTI-fotó: Járai Rudolf

Kitért arra is, hogy a húsvétvasárnap jellegzetes hagyománya a katolikus egyházban az ételszentelés. A húsvéti kalácsot beteszik egy szép, feldíszített kosárba, melléteszik a bort, a sonkát vagy a bárányhúst, a tormát, tehát a húsvéti ételeket, és elviszik a templomba megszentelni. A szentelt ételeknek a maradékát se volt szabad kidobni, ezért előfordult, hogy tűzbe vetettek ezekből, hogy a túlvilágon lévő hozzátartozóknak is juttassanak - fűzte hozzá Tátrai Zsuzsanna.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat