2024. október 11. Brigitta
KSE XII. Nemzetközi Sörverseny és Sörmustra - egyedülálló rendezvény a Diósgyőri várban!
minap.hu/Miskolc TV
|
2018. április 04. 12:06
|
frissítve: 2018. április 06. 15:42
Hét országból 86 főzde küldte el 300 sörét a Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete által szervezett nemzetközi versenyre. A KSE történetében először Sörmustra is kapcsolódik a versenyhez, április 13-14-én a Diósgyőri várban, ahol 40 kisüzemi sörfőzde 80 féle sörét kóstolhatja végig a nagyérdemű. – Sehol máshol az országban nincs ilyen program, de Miskolcon igen – fogalmazott a fesztivál sajtótájékoztatóján Pfliegler Péter alpolgármester.

sormustra_180404_vcs_05.jpg

Fotó: Végh Csaba

A Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete (KSE) huszonkét éve minden második évben megrendezi nemzetközi sörversenyét. Ez alatt az időszak alatt a hagyományosan Miskolcon tartott verseny a kelet-közép-európai régió egyik legjelentősebb sörversenyévé fejlődött. A több mint két évtized során egyre több sörfőzde egyre több kategóriában és egyre több sörrel nevezett a versenyre. Az idei évben már hét országból 86 főzde küldte el több mint 300 sörét a megmérettetésre, megduplázva ezzel a két évvel ezelőtt indított sörök számát.

sormustra_180404_vcs_08.jpg

– Sehol máshol az országban nincs ilyen program – hangsúlyozta a fesztivál szerdai sajtótájékoztatóján Pfliegler Péter alpolgármester. Mint mondta, a kisüzemi sörfőzdék tartósan akarnak igazán jó minőséget létrehozni. – Miskolc is ezt akarja - hogy egy tartósan jó minőségű város legyünk mindenki számára, aki itt él – emelte ki az alpolgármester. Hozzátette, a turizmus és a gasztroturizmus jelentősen fejlődő iparága a városnak. Pfliegler Péter reményét fejezte ki, hogy a Diósgyőri vár láttán a verseny résztvevői, később is visszatérnek majd erre a csodálatos helyre családjukkal, barátaikkal.

sormustra_180404_vcs_02.jpg

Gyenge Zsolt, a Kisüzemi Sörfőzdék Egyesületének elnöke a rendezvényen arról szólt, volt idő, amikor sör alatt, csak egyféle sört ismertünk. – Ezzel szemben manapság már nagyon nagy a kínálat. Egyre elterjedtebbek a népszerű, felsőerjesztésű sörök, a gyümölcsös sörök, a világosabb, vagy sötétebb búzasörök. Tehát óriási lesz a választék, amivel találkozhatnak a látogatók – hangsúlyozta.

sormustra_180404_vcs_13.jpg

Idén először Sörmustra is társul a versenyhez

A vár előtti Vásártéren pénteken és szombaton délután 40 kisüzemi sörfőzde mutatja be 80 féle sörét. Pénteken 16 és 18 óra között minden főzde standján maga a tulajdonos vagy a sörfőző áll majd a csapok mögött, így számos kulisszatitkot megtudhatnak az érdeklődők. A 80 féle sör mellett, zenei csemegék, és gasztroélmény is várja a várba látogató közönséget. Grillezett kolbászok, sztrapacska, csülök, tócsni szerepel a terítéken - tehát minden, ami passzol a sörhöz. Emelett lesz pálinka és alkoholmentes ital is,  mindenki megtalálhatja a kedvére való itókát.

Kedvezőtlen időjárás esetén egy hatalmas rendezvénysátor garantálja a nyugodt sörözést. A szórakoztatásról pedig miskolci és távolabbi zenekarok gondoskodnak.

sormustra_180404_vcs_04.jpg

Mi alapján dönt a zsűri?

A KSE sörversenyére a BJCP* 2015 típusbesorolásai alapján lehetett jelentkezni. A megnövekedett nevezési kedvnek köszönhetően idén két fontos változás is lesz. Egyrészt változik a helyszín, a belváros helyett a nemrégiben felújított Diósgyőri vár lovagtermében lesz a sörbírálat. Másrészt a zsűrinek két nap áll majd rendelkezésére (április 11–12.) a sörök értékeléséhez. A közel 50 fős szakmai zsűri tagjai a verseny előtti időszakban több alkalommal is érzékszervi tréningen vett részt, felkészülésüket a Szent István Egyetem Söripari Tanszékének oktatói és több BJCP szakember segítette.

sormustra_180404_vcs_03.jpg

Az értékelés alapján a megfelelő pontszámot elért söröket a zsűri arany, ezüst és bronz diplomával díjazza, tehát könnyen előfordulhat, hogy ugyanabban a kategóriában több sör is aranyérmes lesz. Gyémántdiplomát a verseny három legmagasabb pontszámot elérő arany diplomás söre kap. A bírálatot a zsűri tagjai a vakteszt szabályai szerint végzik, tehát nem tudják, melyik sörfőzde sörét értékelik, csak a nevezett kategóriát ismerik.

sormustra_180404_vcs_07.jpg

A Kisüzemi Sörfőzdék Egyesületének szervezése 1993-ban kezdődött, majd 1994. február 1-én Kerekegyházán 18 sörfőzde tulajdonosa hivatalosan is megalapította. Azóta  képviselik a magyarországi sörfőzdéket. Az egyesület segítette tagjait a sörfőző szakmunkás képesítés megszerzésében, szakmai oktatásokat, sörtechnikai kiállításokat, szakmai szimpóziumokat, külföldi üzemlátogatásokat szervezett. Jó kapcsolatot ápol a szakmai és felügyeleti szervezetekkel. Sör szakbizottsági tagsággal részt vállalt az Élelmiszerkönyv előkészítésében, javaslattevő szerepe volt a Jövedéki törvény módosításaiban. Az egyesület taglétszáma az 1990-es évek közepe táján már elérte a 140-et, majd a sörfőzdék száma különböző okok miatt drasztikusan csökkenni kezdett, emiatt a tagok létszáma is megfogyatkozott. Ez egészen 2007-2008-ig tartott, amikor már alig 30 sörfőzde alkotta az egyesületet. A következő években azonban fordulat állt be, a taglétszám ismét növekedni kezdett, az újonnan alakuló sörfőzdék sorra csatlakoznak az egyesülethez. Közöttük a gerillafőzdék is, vagyis olyan sörfőző vállalkozások, amelyeknek nincs saját sörfőzdéjük. Jelenleg 51 főzde alkotja az egyesület tagságát. A KSE 1996 óta kétévente rendezi meg nemzetközi sörversenyét, és 2016 óta – az Óbudai Önkormányzattal közösen – Kisüzem néven tartja sörfesztiválját az óbudai Fő téren.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat