2024. október 11. Brigitta
Választás: szigorúbb hozzáféréssel próbálják kivédeni a hekkertámadásokat
minap.hu
|
2018. április 07. 14:37
|
frissítve: 2018. április 09. 09:43
Április 8-án a szavazóhelyiségek épületének bejáratától számított 150 méteren belül közterületen nem lehet kampányolni. Ezen a napon semmiféle választási gyűlést nem lehet tartani és reklámot sem lehet közzétenni. Közvélemény-kutatást végző személy abba az épületbe, amelyben a szavazóhelyiség van, április 8-án nem léphet be, de az épület előtt már kérdezheti a kifelé igyekvőket.

szavazokorjo.png

Több intézet jelezte, hogy napközben gyűjtött adatait urnazárás után hozza nyilvánosságra. A választás informatikai rendszerében tárolt adatokat most először egy „választási kapu” védi, amivel biztosítják, hogy csak azok férhetnek hozzá az információkhoz, akiknek dolgozni kell velük. Nekik kötelező volt e-személyigazolványt csináltatni, csak ezzel és a mellé kapott kóddal léphetnek be a rendszerbe.

A szigorúbb hozzáféréssel az utóbbi években a világ több pontján is bizonyított hekkertámadásokat akarja kivédeni a Nemzeti Választási Iroda (NVI). Az elektronikus rögzítés mellett ugyanakkor a vasárnapi választás valamennyi adatát papírjegyzőkönyvekbe is beírják, így biztosítva, hogy egy áramszünet miatt ne vesszen el semmilyen információ.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat