2024. szeptember 07. Regina
„Ne csak lásd, éld át!” – Gyermek Borsodi Fonó a Diósgyőri várban (Képgalériával!)
minap.hu
|
2018. május 24. 14:48
|
frissítve: 2018. május 26. 12:18
Érzelemdús népi táncok, varázslatos mesék, ügyes mesterek és a Diósgyőri vár magával ragadó világa fogadta csütörtökön a gyereksereget a Gyermek Borsodi Fonón. A több évtizedes hagyományokra visszatekintő program a népművészet csodálatos világát hozza testközelbe, kifejezetten általános iskolás gyerekeknek. A gyermekcsoportok egyik tematikus helyszínről a másikra vándorolva fedezhetik fel május 24., 25. és 28-31. között a vár titokzatos múltját.

„Ne csak lásd, éld át!” - ezzel a jeligével kezdődött el csütörtökön a Gyermek Borsodi Fonó. A program során gyerekek megismerhetik a nemrégiben felújított vár múltját, a középkori élet hétköznapi eszközeit, de beleshetnek a királynék „luxus” lakosztályába is. Megcsodálhatják Közép-Európa legnagyobb lovagtermét, a várbéli kalandozásokon pedig kísérőül szegődik a csapat mellé a vár népe is lovagok és udvarhölgyek személyében, de még maga az udvari bolond is velük tart.

gyermek_fono_180524ml_26.jpg

Hat nap alatt csaknem 3000 résztvevőre számítunk – mondta el Almási Beatrix, a Diósgyőri vár kommunikációs menedzsere. – Igazi öröm látni, hogy ez az általános iskolás generáció, amely telefonnal a kezében nő fel, eljön a várba és egy fél napra elfeledkezik erről a kütyüről: beáll a táncházba, énekel a zenekarral, hallgatja a mesét, figyel a fegyverbemutatóra és jól érzi magát – tette hozzá.

gyermek_fono_180524ml_17.jpg

A Gyermek Borsodi Fonón a vár fegyvermesterei a középkor fegyvereit és védőfelszereléseit is megismertetik a várba látogató gyerekekkel. Ezen kívül egy mesejátékon is szórakozhattak a résztvevők, amely nem csupán szórakoztatta, hanem tanította is a gyerekeket - humorral, zenével, kézzel fogható eszközökkel. A fordulatos mesejátékban Pék Dudás Zsuzsi kecskedudás és népművész barátai is közreműködnek.

gyermek_fono_180524ml_18.jpg

A Fonó lehetőséget biztosít olyan hagyományos kézműves mesterségek fortélyainak megismerésére is, mint a fazekasság, a kosárfonás, a gyékényfonás, a bőrművesség, a teknővájás, a fafaragás, a szövés, a gyöngyfűzés vagy a kovács mesterség.

gyermek_fono_180524ml_22.jpg

A Szelindek Régi- Világzene Forgatag zenekar hangszersimogatóval készült erre a néhány napra: régi, különleges hangszerek bemutatásával teremtett a hangulatot a közös tánchoz. A gyerekek kézbe vehették, kipróbálhatták a hangszereket, ritmus hangszerekkel pedig közösen zenélhettek, átélve az együtt zenélés örömét. A program megkoronázásaként pedig a tánctanítás után együtt rophatták a moldvai és délalföldi táncokat.

gyermek_fono_180524ml_16.jpg

Természetesen a Lovagi Tornák Tere sem maradhat ki a várbéli sétából: az arénában látványos lovas ügyességi játékok szórakoztatják a gyerekeket a Fonó ideje alatt.

gyermek_fono_180524ml_8.jpg

Nemcsak a gyerekeknek lehet részük a Borsodi Fonóban, hiszen a vár népe már készül a "felnőtt" Borsodi Fonóra is, június 1-jén és 2-án. – Lesznek nagykoncertek, fényfestés, szalmalabirintus, szekrényjátékok – sorolta a programkínálatot Almási Beatrix. – Lesz egy falusi utcácska is, ahol Magyarország 7 régiójának házoromzatai teljes életnagyságban lesznek láthatóak, lesz fonóliget Nagy Lajos király szobra mellett – részletezte majd hozzátette: és természetesen mindenféle gasztronómiai finomság is várja a közönséget.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat