2024. július 16. Valter
… hogy ’56 ne csak egy tananyag legyen
minap.hu
|
2018. október 15. 14:31
|
frissítve: 2018. október 18. 14:41
A II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár idén hatodik alkalommal hirdette meg Városi versmondó versenyét 1956 tiszteletére.

megyei_konyvtar_szavaloverseny_181015_ja_1.jpg

Fotó: Juhász Ákos

A középiskolások számára meghirdetett versenyt hétfőn délután tartották a könyvtár előadótermében. A megmérettetésen közel 10 oktatási intézmény 19 diákja vett részt, köztük a Földesből érkezett Fenyvesi Tamás. A fiatalember Faludy György versét szavalta el. – A nagyszüleimtől nagyon sokat hallottam az ’56-os eseményekről, személyesen is részt vettek az eseményekben. A legjobban talán az a történet maradt meg, hogy nagyapámék csúzlival lőttek a szovjet tankokra. Általuk magaménak érzem a forradalmi történéseket, ezért is jelentkeztem a versenyre – árulta el Tamás.

megyei_konyvtar_szavaloverseny_181015_ja_4.jpg

A zsűriben kapott szerepet – Fecske Csaba József Attila-díjas költő és Izsó Angelika drámapedagógus, a Montázs Drámapedagógiai és Közművelődési Egyesület elnöke mellett – a versmondó verseny ötletgazdája is. Papp Ferenc városi kulturális főreferens érdeklődésünkre elmondta, nagyon fontosnak tartja, hogy a fiatal generáció tagjai az iskolában tanultak mellett minél mélyebben megismerkedjenek az ’56-os eseményekkel, történeti jelentőségével.

megyei_konyvtar_szavaloverseny_181015_ja_8.jpg

– Ne csak egy tananyag legyen a szabadságharcunk, főleg itt, Miskolcon, ahol az elsők között mozdult meg a magyarság. A város büszke 56-os hagyományaira, vezető szerepére. Foglalkoznunk kell az események tisztázása mellett a forradalom irodalmával is, hiszen a magyar költészet kincsestára meglátásom szerint az egyik legnagyobb a világon – hangoztatta.

megyei_konyvtar_szavaloverseny_181015_ja_9.jpg

A zsűri a 3. helyre két diákot is érdemesnek talált. Az 1956-os Szövetség Ifjúsági Tagozata ebben az évben is különdíjjal járult hozzá a résztvevők elismeréséhez.

A zsűri döntése alapján:

I. helyezett: Farkas Dávid (MSZC Bláthy Ottó Villamosipari Szakgimnáziuma)

II. helyezett: Stenger Kristóf (Lévay József Református Gimnázium és Diákotthon)

III. helyezett: Lakatos Csaba (MSZC Andrássy Gyula Gépipari Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája) és Bálint Tímea (Kossuth Lajos Evangélikus Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Pedagógiai Szakgimnázium)

Az 1956-os Szövetség Ifjúsági Tagozatának különdíja:

Kiss Vanda (Kossuth Lajos Evangélikus Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Pedagógiai Szakgimnázium) és Fenyvesi Tamás (Földes Ferenc Gimnázium).

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat