2024. augusztus 29. Beatrix, Erna
„A Tiffany egyik gyémántja is lehetne a darab” – az ikonikus Audrey Hepburn film elevenedik meg a Miskolci Balett Színpadán
Méder Noémi
|
2018. október 17. 15:24
|
frissítve: 2018. október 20. 22:43
Egy ifjú hölgy vágyakozó tekintettel áll egy ékszerbolt kirakata előtt, miközben reggelizik. Innen indul Truman Capote története, az Álom luxuskivitelben, melyet ezúttal a Miskolci Balett színpadán láthat a közönség október 19-től. A darab fotóspróbáján jártunk!

A Miskolci Balettnek nemcsak Miskolcon, hanem az egész országban van egy kialakult arculata, mégpedig az, hogy irodalmi műveket és filmadaptációkat visznek színpadra. Az idei évadban sincs ez másképp, az Audrey Hepburn által világhírűvé vált alkotás, Truman Capote regénye, az Álom luxuskivitelben most a Miskolci Balett színpadán lesz látható október 19-től.

– A Casablanca után talán természetesen jött az Álom luxuskivitelben, ami azért izgalmas, mert a filmet és Truman Capote kisregényét összedolgozva állítjuk színpadra a történetet – nyilatkozta a Miskolci Balett vezetője, koreográfusa.

Kozma Attila úgy véli, a karakterek kibontásában, a társadalom leképezésében a regény játszik nagyobb hangsúlyt, de persze a film legismertebb jelenetei is megelevenednek a táncosok által. A zenei világra szintén nem lehet majd panasz az előadások során: Kozma Attila ugyanis a ’60-as évek dallamait, a blues-tól kezdve a szájharmonikán át a kortárs jazz-ig minden izgalmas zenei stílust beleszőtt a híres történet miskolci változatába.

alom_luxuskivitelben_balett_edervera_2.jpg

Forrás: Miskolci Nemzeti Színház/Éder Vera

A koreográfus elmondta, még javában dolgoznak a darab tökéletesítésén, csiszolgatják azt, hiszen ez is „egy olyan gyémánt, amit a Tiffany-ban árulnak” – utalt a társulat vezetője a mű eredeti címére: Breakfast at Tiffany’s (azaz Reggeli a Tiffany-nál – az ékszerüzlet, melynek kirakatát a főhősnő vágyakozva nézi reggelizés közben.)

A látvány a Casablancához hasonlóan most is nagyszabású: míg tavaly egy repülő landolt a Miskolci Balett színpadán, ez alkalommal egy hatalmas bőrönd adja meg a történet és a helyszínek keretét. – A dramaturgiát, a szereplők viszonyait nagyon jól viszi előre ez a különleges díszlet, borzasztóan izgalmasnak tartom – tette hozzá Kozma Attila.

Azt, hogy hogyan jön létre egy koreográfia egy film vagy könyv alapján, valószínűleg csak akkor fogjuk megtudni, ha magunk is koreográfusnak állunk/annak születünk. A Miskolci Balett vezetője úgy fogalmazott: „ahogy nézem a történetet és ahogy benne van a dramaturgia a fejemben, egyszerűen megszületnek a mozdulatok.”

alom_luxuskivitelben_balett_edervera_3.jpg

A főszereplőt, akit a magyar változatban Cily Hebrentch néven ismernek, Kovalszki Boglárka és Bányai Mirjam táncművészek alakítják. A szerdai fotóspróbán Kovalszki Boglárka tündökölt a karakán főhősnő szerepében.

– Cily egy bolondos, de magabiztos nő. Rengeteget tanultam ebből a szerepből, mind szakmailag, mind emberileg, hiszen valamilyen szinten hasonlítunk; olyan értelemben például, hogy én is keresem a komfortot, ahogyan Cily-nek is fontos a kényelem, ugyanakkor hallgatok a szívemre is – magyarázta a táncművész.

Mint mondta, eddig főként drámában tudta magát megmutatni, most viszont a nézők már egy másik oldalról is láthatják a kissé szeleburdi, hebrencs Cily karakterében.

Paul Varjak az a férfi, aki egyszer csak belép Cily életébe, kissé felforgatva azt. A „felforgató” szerepében Dragos Dániel és Márton Richárd János táncművészeket láthatjuk az idei évadban, a szerdai próbán a Miskolc Televízió Dragos Dánielt kérdezte a darabról és a szerepéről.

alom_luxuskivitelben_balett_edervera_1.jpg

– Nagyon szeretem a régi filmeket, ezért a Casablanca darab is az egyik kedvencem volt tavaly, most pedig muszáj lesz döntenem, hogy melyiket fogom jobban szeretni, azt vagy az ideit. Koreográfiájában és stílusvilágában azért kicsit más a kettő, hiszen az években is eltolódtunk, de [Kozma] Attila próbálta a zenéket és a mozdulatokat úgy komponálni, hogy korhű maradjon – részletezte a táncművész.

Hozzátette, ez a karakter teljesen eltér az eddigi szerepeitől; ezidáig mindig olyan szerepeket táncolt, ahol a karakter egy erős, magabiztos férfi volt: Vronszkij az Anna Kareninában, Rick a Casablancában. – Paul Varjak pedig még keresi a helyét a világban, egy író, aki még nem forrt ki. Aztán találkozik Cily-vel, aki viszont a teljes ellentéte, végigkíséri a férfit ezen az úton, ő pedig élvezi, hogy valaki megmutatja neki a világot – emelte ki Dragos Dániel.

Az Álom luxuskivitelben október 19-től látható a Miskolci Nemzeti Színházban.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat