2024. augusztus 28. Ágoston
Megújult közösségi terek a jezsuita gimnáziumban
minap.hu
|
2018. október 19. 16:34
|
frissítve: 2018. október 23. 09:05
Felújított sportcsarnokot és multifunkciós pályát áldottak meg pénteken a Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium és Kollégiumban, ahol most emlékeztek meg 1956. október 23-áról is.

Az 1956-os események elevenedtek meg a miskolci jezsuita gimnáziumban. A forradalom kitörése előtti időszak, a legendás, történelmi jelentőségű labdarúgómérkőzés és a szabadságharc borzalmai kronologikusan követték egymást.

fenyi_sport_aldas_181019_ja_25.jpg

Fotó: Juhász Ákos

Az ünnepi műsort követően a diákok egyik kedvenc helyükre kértek áldást. Hogy melyik iskolarész az? Az udvar, hiszen mennyire is jó ott mozogni! Pacsai Cirill például minden nap lejár ide, az iskolai szabadideje nagy részét az udvaron tölti, és kedvenc sportágainak hódol.

fenyi_sport_aldas_181019_ja_26.jpg

Az udvar teljesen új burkolatot kapott, és az egyik legnépszerűbb sportághoz, a kosárlabdához is teljesen új palánkokat helyeztek ki. Lukács Zorka elmondta, nagyon örül a beruházásnak. A magát „hiperenergikusként” meghatározó fiatal hozzátette, nagyon sokat futkározott eddig is az udvaron, eztán pedig még többször teszi majd tiszteletét itt.

fenyi_sport_aldas_181019_ja_19.jpg

Az iskolában talán nincs is olyan gyerek, aki ne sportolna valamit. Az udvar pedig új borításával még biztonságosabb lesz a testedzéshez. Budai Botond csodásnak nevezte az új udvart. – Én sokat sportolok, és ez nagyobb könnyítést jelent így, mert az edzéseken kívül is tudom folytatni a sporttevékenységeimet – mutatott rá.

„Kegyelmedet kérjük tehát urunk, hogy ezek a megfelelően emelt épületek, ez az udvar, ez a csarnok, a szabadidőt és a szellem felüdülését szolgálják” – hangzott el az imában. Az új tér a leggyakrabban használt terület a jezsuita gimnáziumban. Akár kis bajnokságokra is alkalmas.

fenyi_sport_aldas_181019_ja_41.jpg

– Egy bő 25 millió forintból sikerült felújítani a sportcsarnokot és a pályát, amit a társasági adóból, illetve a 30 százalékos önrészből fedeztünk. Az önrészt is részben jótevőktől kaptuk, részben pedig a jezsuita rend biztosította számunkra a forrást – ismertette Holczinger Ferenc igazgató.

fenyi_sport_aldas_181019_ja_39.jpg

Az iskolában tehát a tornacsarnok is megújult: új burkolatot kapott és a két kisebb terem könnyen egybe is nyitható.

fenyi_sport_aldas_181019_ja_40.jpg

A pénteki ünnepségen részt vettek a beruházás kivitelezői és támogatói, valamint sokan azok közül, akik lehetővé tették a sportlétesítmények felújítását.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat