2024. július 23. Lenke
Egyre többfelé havazik, Bánkúton és Kékestetőn már szánkózhatunk!
minap.hu
|
2018. november 27. 09:15
|
frissítve: 2018. november 28. 15:29
Napok óta csapadékos időjárás a jellemző hazánkban, ám eddig eső formájában kaptuk az égi áldást. Az időjárásunkat alakító ciklon hátoldalán ma egyre hidegebb levegő áramlik térségünkbe, emiatt az esőt egyre több helyen válthatja fel havas eső, havazás – tájékoztat az OMSZ.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) hivatalos Facebook-oldalán azt írta kedd reggel, hogy a váltás már éjszaka megkezdődött, az Északi-középhegységben és északnyugaton egyre több helyről észlelnek havas esőt, havazást.

Kékestetőn és Sopron Brennbergbányán már 2 cm-es hóréteg alakult ki.

havazas_kekesteto_181127_mti_1.jpg

Tolólapos traktor havat kotor Kékestetőn november 27-én. A következő napokban további lehűlésre kell számítani, a leghidegebb órákban mínusz 7 foknál is hidegebb lehet, néhol napközben is mínuszok lesznek. MTI/Komka Péter

Miskolc – Szeged 48-7

Országosan egyébként jelentős csapadék érkezett az elmúlt három napban, de ahogy ez már lenni szokott, voltak különbségek regionális szinten. Az elmúlt 72 órában reggel 6-ig a legtöbbet Miskolc-Diósgyőr és Szentlélek állomás rögzítette (48 mm), a legkevesebbet pedig Szeged belterület és Sátorhely (~ 7 mm). Érdekesség, hogy a novemberi átlagos (30 éves átlag alapján) havi csapadékösszeg 50 mm körül van.

bankut1127.jpg

Bánkút kedden | fotó: Szlifka Judit

Erős széllökések várhatóak Borsodban, figyelmeztetést adtak ki

Az OMSZ szöveges figyelmeztető előrejelzésében azt írta a met.hu-n, hogy a Nyugat-Dunántúl mellett északkeleten helyenként viharos lökések (általában 60-70, de nálunk akár néhol 75-80 km/h!) kísérik az északi, északkeleti szelet.

szellokes_figyelmeztetes_181127_met.png

Az esőt előbb az ország északi felén, estétől mind több helyen délen, délkeleten is nagyrészt gyenge intenzitású havas eső, havazás váltja fel. Éjfélig a délkeleti megyék kivételével általában lepel, azaz 2, 3 centiméter friss hó hullhat. A magasabban fekvő részeken (kb. 200-250 m felett) kb. 3-12 cm hó becsülhető, de a legmagasabb hegycsúcsainkon (főként az Északi-Középhegységben) akár 15 centit elérő vagy meghaladó hótakaró is kialakulhat. Az esetlegesen lehulló hó síkvidéken késő délutánig olvadni fog vagy elolvad, majd kora estétől egyre nagyobb területen fagypont alá csökken a hőmérséklet.

bankut1127_2.jpg

A magasabban fekvő helyeken (kb. 300-400 m felett) a szél néhol hordhatja a havat. Szerda reggelre az ország délkeleti harmadán is létrejöhet helyenként lepel, 1, 2 cm-es hóréteg.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat