2024. február 29. Anonymus
A civil szervezetek jelene, jövője, pályázati lehetőségek - Miskolcra érkezett az országos tájékoztató fórum
minap.hu
|
2019. február 18. 15:53
|
frissítve: 2019. február 21. 13:20
„A civil szervezetek jelene, jövője” címmel szervezett hétfőn tájékoztató napot a miskolci városházán a Civil és Társadalmi Kapcsolatokért Felelős Helyettes Államtitkárság, valamint az Esély és Részvétel Közhasznú Egyesület - Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Civil Információs Centrum.

A civil szervezetek a polgári társadalom alap-építőegységei, amelyek jelentősen tudják alakítani a helyi közéletet és a helyi szakmai életet – mondta el a rendezvény elején Kriza Ákos, Miskolc polgármestere.  - Miskolcon közel kilencszáz civil szervezet működik, amelyekkel az önkormányzat jelentős kapcsolatrendszert épített ki. Számos olyan civil szervezet van, amelyek közfeladatok ellátásában segítik az önkormányzatot, őket természetesen anyagilag is támogatjuk. A város különböző pályázatokat ír ki, amelyekre a szakmai tartalomnak megfelelően jelentkezhetnek civil szervezetek.

civil_190218_vcs_08.jpg

Közfeladat-ellátási szerződéseket kötünk az adott szervezetekkel, amelyek a hajléktalan-ellátástól, egészen a sportszervezetek működéséig segítő-támogató tevékenységet végeznek a helyi közösségek életében – hangsúlyozta Kriza Ákos, hozzátéve: éves szinten 100 millió forintos keret áll rendelkezésre, a civil szervezetek támogatásához. Ezt a keretet általában minden évben ki is merítik. - Nagyon fontos, hogy a kormányzat, az önkormányzatok további párbeszédet kezdjenek a civil szervezetekkel, mert azokat a lehetőségeket, amelyek a civil szférában rejlenek, még távolról sem merítette ki sem a kormányzat, sem az önkormányzatok – tette hozzá Miskolc polgármestere.

civil_190218_vcs_07.jpg

„A civil szervezetek jelene, jövője - Tájékoztató nap” megrendezését a Miniszterelnökség Civil és Társadalmi Kapcsolatokért Felelős Államtitkársága kezdeményezte. Miskolc előtt Szombathelyen, Zalaegerszegen, Székesfehérváron és Tatabányán is szerveztek hasonló rendezvényt.  

Minden megyében roadshow-t rendezünk, az egész országot bejárjuk. Első kézből szeretnénk tájékoztatni a magyarokat, a civileket arról, hogy milyen pályázati lehetőségeik vannak a Nemzeti Együttműködési Alap keretein belül – hangsúlyozta a miskolci rendezvényen Szalay-Bobrovniczky Vince, a Miniszterelnökség civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára.

civil_190218_vcs_16.jpg

Kiemelte, az összevont pályázatok pályázati időszaka még néhány napig tart, majd elkezdődik az egyszerűsített pályázatok szakasza, ez utóbbi főként a vidéki kisebb településeit, illetve ezek civil szervezeteit érinti. Ha éves bevételük nem haladja meg az 5 millió forintot, akkor 200 ezer forint összegig pályázhatnak támogatásra. - Bízunk abban, hogy Borsod-Abaúj-Zemplén megyéből is számos pályázat fog érkezni, országosan ebben a megyében működik a harmadik legtöbb civil szervezet – hangsúlyozta a helyettes államtitkár.

Palik Zoltán, az Esély és Részvétel Közhasznú Egyesület, Civil Információs Centrum szakmai vezetője arról szólt, hogy a bírósági adatok szerint 4040 szervezet van a megyében, ezek közül mintegy 1800-zal vannak állandó kapcsolatban. - Azokat is igyekszünk támogatni más csatornákon, akik nem vesznek igénybe tanácsadási vagy információs segítséget – mondta el a szakmai vezető. Mint mondta, ők a Miniszterelnökséggel kötött szakmai megállapodás alapján támogatják a civil szervezetek működését. Ennek egy kiemelt pontja a Nemzeti Együttműködési Alap pályázatainak a segítése. Ezekben a napokban az összevont és az egyszerűsített pályázatok kapcsán folyamatos tanácsadást biztosítanak, személyesen, online és telefonon is. - Ez nekünk egy nagyon nyüzsgő időszak, ilyenkor kapjuk a legtöbb információt a megyei civil szektor működéséről, arról, milyen irányokban gondolkodnak akár működés, akár szakmai programok tekintetében – emelte ki Palik Zoltán.

civil_190218_vcs_25.jpg

A rendezvényen előadást tartott még Kecskés Péter, a Miniszterelnökség Civil Kapcsolatok és Társadalmi Konzultáció Főosztályának vezetője, a civil területet érintő jogszabályi változásokról, Kisida Tamás, a Miniszterelnökség Civil Kapcsolatok és Társadalmi Konzultáció Főosztályának jogi referense, a civil szervezetek helyzetéről a legújabb statisztikai adatok tükrében, valamint Furka Ágnes, a Miniszterelnökség Civil Kapcsolatok és Társadalmi Konzultáció Főosztályának döntéstámogatási referense, a Nemzeti Együttműködési Alap (NEA) összevont és egyszerűsített pályázatairól.

civil_190218_vcs_23.jpg

Mint elhangzott, ezek a Tájékoztató napok hangsúlyozottan nem az egyoldalú ismeretátadásra épülnek. A rendezvényen résztvevő, pályázó civil szervezetek kérdéseinek, észrevételeinek gyűjtése és megválaszolása volt a legfontosabb elem. Ugyanakkor a NEA pályázatai iránt jelentős az érdeklődés (a megyéből tavaly 839 pályázatot nyújtottak be). Így a rendezvény alkalmas volt arra is, hogy röviden be lehessen mutatni a kormányzati struktúrában végbement civil szervezeteket érintő változásokat. A Miniszterelnökség 2018. augusztus 1-től vette át a feladatot az Emberi Erőforrások Minisztériumától, ami a civil terület kormányzati súlyának felértékelődését jelenti. E felelősségvállalásnak lényeges eleme a költségvetési források bővülése, illetve, hogy a pénzügyi és a szakma támogatási rendszerek az eddigieknél is hangsúlyosabban a klasszikus értelemben vett civil értékek érvényesülésének segítésére irányulnak.

civil_190218_vcs_22.jpg

Az egyesületek, alapítványok, szövetségek működését és szakmai munkáját támogató Nemzeti Együttműködési Alap pályázatai 2019. január 16-án jelentek meg és jelenleg is elérhetők a pályázók számára. A NEA támogatási kerete 2019-ben 5, 572 milliárd forintra bővült. Ez 600 millió forinttal több az előző évhez képest.  A támogatási keret növekedése mellett több újdonsága is van a civil támogatási rendszernek.

Új elemet jelent a civil pályázatok körében, hogy a helyi, térségi szinten tevékenykedő szervezetek, amelyek éves bevétele nem éri el az öt millió forintot egyszerűsített formában is tudnak pályázni. Az egyszerűsített pályázás keretében az ezt a formát választó szerveztek legfeljebb 200.000 Ft támogatáshoz juthatnak. E támogatási forma esetében nincs szakmai bírálat. A szervezetek támogatási igényét a keret kimerüléséig a pályázatok beérkezésének sorrendjében – csupán a formai megfelelőséget vizsgálva – elégíti majd a ki a Támogatáskezelő. Az egyszerűsített pályázati felületek kollégiumonként eltérő időpontban 2019. február 25-március 1. között nyílnak meg. A szükséges dokumentumok előzetesen is feltölthetők, illetve a költségvetést, a szervezet múltjának és pályázatban tervezett tevekénységeknek bemutatását is célszerű előre kidolgozni. 

civil_190218_vcs_02.jpg

Megújulnak a NEA rendszerének hagyományos pályázatai is. A működési célú támogatások mellett megjelent az összevont pályázás lehetősége. Ennek lényege, hogy a szervezetek egy pályázat keretében igényelhetnek támogatást a működésükhöz és a szakmai programjaikhoz. Arra azonban figyelniük kell, hogy választaniuk kell, hogy csak a működési feltételeik javításához, vagy a működésükhöz és a szakmai tevékenységükhöz vegyesen igényelnek támogatást. A Tájékoztató nap időpontjában még négy kollégiumhoz lehet benyújtani az ún. összevont pályázatokat.

 

 

 

 

 

 

 

 

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat