2019. március 18. Sándor, Ede
A Dal 2019: a miskolci The Sign zenekar a legjobb 30 között (Videóval!)
Muntyán Bernadett
|
2019. január 10. 12:43
|
frissítve: 2019. január 13. 19:11
A 2012 óta működő zenekar számos hazai klub és fesztivál meghódítása után első alkalommal lép A Dal 2019 színpadára. A miskolci fiúk egyedi hangzású, fiatalos szerzeményei közül az Ő című dalukat ismerheti meg a nagyérdemű az idei legjobb harminc dal között – olvasható A Dal hivatalos oldalán. Január közepén indulnak az élő adások, úgyhogy telefonokat a kézbe: szavazzunk, hogy a srácok képviselhessék hazánkat az Eurovíziós Dalfesztiválon! Czinke Mátéval beszélgettünk.

Nekünk ez az Ő inkább egy „szerelemdal” volt, és nem feltétlenül mainstreamnek gondoltuk. De az, hogy bejutott A Dalba, az minket lepett meg a legjobban. Tehát nem kifejezetten A Dal 2019-re írtuk – fogalmazott Czinke Máté, a dal szerzője.

the_sign.png

Ki az az Ő?

Nagyon sokan kérdezték már ezt tőlem. Én mindig próbálom erről elterelni a témát, mert igazából a szövegben sincs erre egyértelmű válasz, amit azért szeretek, mert így mindenki azt lát bele, amit ő szeretne. Az alapkoncepcióm az volt, hogy minden ember különbözik. Próbáltam megtalálna azt az egy dolgot, amiben mégis mindenki kivétel nélkül ugyanolyan. És ez az, hogy valójában mindenki azt akarja, hogy szerethessen, és szeretve legyen. Az jelenik meg igazából ebben a dalban, hogy az Ő az az személy, aki által ez a szeretetközösség teljesül.

Kinek az ötlete volt, hogy elküldjétek a dalotokat?

Minden évben küldtünk egyet. Ránk általában az jellemző, hogy az utolsó pillanatban vagyunk készen a zenéinkkel, és eddig félkész verziókat adtunk be, mivel A Dalnál nem kikötés, hogy egy kész számmal kell nevezni. Ez így szerencsés is volt az Ő-vel, mert most készülünk az albummal, február-március környékén fog megjelenni, és így pont befejeztük ezt a dalt.

the_sign.jpg

Mi alapján választottátok ki ezt a dalt, mivel akár ti lehettek azok, akik képviselhetik Magyarországot az Eurovíziós Dalfesztiválon.

Mindig az szokott lenni az alapvető kérdés, hogy konkrétan eurovíziós dallal indulunk-e, vagy direkt az ellentétével, ami kitűnik a többi közül.

…, mint tavaly az ASW.

Igen, külföldön is számos példa van erre, például, amikor jelmezbe is bújnak. És ott a másik véglet, a teátrális dalok. Igazából az Ő sok szempontból formabontó, van benne egy keringős lüktetés.

Maga a szöveg két éve született meg, apa szobájában. Emlékszem, hogy teljes sötétség volt és csak egy kis asztali lámpa égett. Én meg egy kis színes post-it-re írtam fel a szöveget nagyon pici betűvel. Ez az első olyan dal, melynek a zenei és szövegi része is egy helyen, egyszerre született meg. Azóta pedig hozzá sem nyúltam.

the_sign_zenekar_5.jpg

Tavaly sikerült szerződét kötnötök az ország egyik legnagyobb kiadójával.

Igen, 2018. a lehető legjobb forgatókönyv szerint alakult. De nemcsak a kiadós történetre gondolok, hanem arra is, hogy a Honeybeast-tel volt egy tavaszi turnénk. Most pedig a hab a tortán, amikor decemberben kiderült, hogy bejutottunk A Dalba. Már nagyon régóta nézzük a műsort, és már elképzeltük magunkat ott, a színpadon. És most is olyanok kerültek be, mint pl. Pápai Joci, aki már bizonyított egyszer külföldön – és mi is egy ilyen mezőnyben mérettethetjük meg magunkat. Nagyon igazgatottak vagyunk!

Az együttes tagjai: Czinke Dani, Czinke Máté, Török Dani, Kollár Ábel és Szentpétery Mózes.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat