2024. május 26. Fülöp, Evelin
Független, időszerű és magas szintű ítélkezés a Miskolci Törvényszéken
Pap Zsolt
|
2015. május 21. 16:07
|
frissítve: 2015. május 22. 13:15
Összbírói értekezleten értékelték a tavalyi év bírósági munkáját. A rendezvényen részt vett az Országos Bírósági Hivatal elnöke is.
Nem

A bírósági ítélkezés területén biztosítottak a személyi feltételek Borsod-Abaúj-Zemplén megyében: 167 bíró ítélkezik, munkájukat 47 bírósági titkár segíti. A fogalmazók 21-en vannak, emellett 34 bírósági ügyintéző tudja mentesíteni a bírókat egyes kisebb ügyek átvételével. Az intézményi létszám 700 dolgozó, és 4 milliárd forintot meghaladó költségvetésből gazdálkodnak.

birosag_150521_fkcs_18.jpg

Fotó: Kaderják Csilla

Sisák Péter, a Miskolci Törvényszék elnöke időszerű, magas szintű és kiegyensúlyozott ítélkezésről tudott beszámolni. 25 ezer peres ügy érkezett a bíróságokhoz a megyében, ez enyhe csökkenést jelent a korábbiakhoz képest. Ennél valamivel több ügyet fejeztek be a bíróságok, tehát az érkezést feldolgozták. 

– A bíróság által hozott határozatok törvényesek, a bírák szakszerűen ítélkeznek, így az elmúlt évi működés kiegyensúlyozott, és szakszerű volt – fogalmazott a Törvényszék elnöke. –  Idén a bíróságok előtt új kihívások jelennek majd meg, egyrészt a devizaperek, de új jogintézmények is belépnek, mint például a magáncsőd intézménye, mely még az Országgyűlés előtt van. Úgy látom, hogy a személyi és tárgyi feltételek adottak ahhoz, hogy a bíróság a feladatait tudja teljesíteni.

Sisák Péter utalt arra is, hogy elkötelezettek a bíróságok szolgáltató jellegének erősítésében. Működik a mediáció, a tanúgondozásra szervezetet is kialakítottak, erősítették kommunikációjukat, és meghirdették a „Nyitott bíróság” programot, amelynek keretében a fiatalok betekinthetnek az igazságszolgáltatás munkájába, és bővülhetnek a diákok alapvető jogi ismeretei.  

birosag_150521_fkcs_6.jpg

Balla Lajos, a Debreceni Ítélőtábla elnöke megerősítette, hogy jó és kiegyensúlyozott az ítélkezés a Miskolci Törvényszéken. Bár jelentős ügymennyiséget kellett feldolgozni a törvényszéknek, ez mégsem látszott meg a minőségen. Az egységes jogértelmezést jelzi, hogy minimális a hatályon kívül helyezés, és magas a helybenhagyási arány.

Nyakó Zsuzsanna, az Országos Bírói Tanács tagja szólt arról a munkáról, mellyel a központi igazgatás felügyeletét látják el, és bemutatta a széles körű egyeztetés után megalkotott etikai kódexet, amely a norma- és elvárásrendszert fogalmazza meg.

birosag_150521_fkcs_5.jpg

Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal elnöke elmondta: mindenki időszerű és minőségi ítélkezést vár el a bíróságoktól. Az adatok azt mutatják, hogy ebben javulás történt, hiszen egyre több ügyet fejeznek be a bíróságok annak ellenére, hogy folyamatosan érkeznek olyan speciális ügyek is, mint például a devizahitel. Már érzik a civil szervezetekkel kapcsolatos peres és nem peres ügyek bővülését, és megjelenhetnek majd a magáncsődök is. Bővülnek a börtönök, újfajta eljárásokat vezettek be, ilyen a reintegrációs őrizet, ami megtöbbszörözi majd az általuk kezelt ügyeket.

Kérdésre válaszolva az Országos Bírósági Hivatal elnöke elmondta, hogy elismerésre méltó a törvényszéki bírák munkája, az időszerű és a minőségi ítélkezés jellemzi tevékenységüket. Példaként említette a járásbíróságok polgári ügyszakban hozott döntéseit, ezek 94 százaléka első fokon jogerőre emelkedik. A helybenhagyási arány 67 százalékos, ami országos rekord, és az ítélőtábla is visszaigazolja a bírók felkészültségét.

birosag.jpg

Handó Tünde beszélt a Miskolci Törvényszék épületének tervezett felújításáról is. Évtizedekkel ezelőtt volt utoljára felújítva az épület, mely komolyabb rekonstrukcióra szorul. A tervekben szerepel, hogy 2016-ban elindítják a tervezést, és 2017-ben megkezdődhetnek a kivitelezési munkák.

A rendezvényen „Az Év Bírája” díjat Ficsór József kapta.

birosag_150521_fkcs_23.jpg

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat