2021. május 14. Bonifác
Úttörő szerepet vállal a duális képzés bevezetésében a Miskolci Egyetem
Kujan István
|
2015. február 05. 15:04
|
frissítve: 2015. február 13. 16:32
Tovább erősíti az iparvállalatokkal való eddig is szoros együttműködést a Miskolci Egyetem: a felsőoktatási intézmény és a duális öntészeti oktatást támogató partnertársaságok képviselői csütörtökön együttműködési megállapodást írtak alá.
Nem

A járműgyártáshoz kapcsolódó öntészeti ipari termelés a többi ipari ágazathoz képest is kiemelkedően fejlődik, ezért sok szakemberre van szükség a szektorban. Ezt ismerte fel a Miskolci Egyetem, ahol az országban egyedülálló módon adottak az akkreditált, szakirányú képzés feltételei.

A gyakorlati oktatásban öntvénygyártó társaságok is részt vesznek. A képzéshez 22 öntészeti vállalkozás csatlakozott. Közülük 9 cég vezetője írt alá együttműködési megállapodást csütörtökön az egyetemmel.

dualis_kepzes_150204_vcs_3.jpg

Fotó: Végh Csaba

– A Miskolci Egyetem élen jár a duális képzést bevezető magyarországi felsőoktatási intézmények között – emelte ki köszöntőjében Torma András. A rektor hangsúlyozta, az úttörő szerep ugyan kockázattal jár, de egyben mutatja a Miskolci Egyetem innovációs, megújulásra kész képességét is. „Ebben rejlik az intézmény ereje”, fogalmazott Torma András.

Az együttműködésben jó példával járt elől a Nemak Győr Alumíniumöntöde Kft. A cég Győrben a szakmunkásképzést, Miskolcon pedig az öntészeti szakirányos anyagmérnök-képzést támogatja. A kft ügyvezető igazgatója összefogásra és kooperációra kérte a jelenlévő vállalatvezetőket. David Toth rámutatott: több fiatalt kell bevonni az öntészeti szakirányos képzésbe, és ebben szerepet kell vállalniuk a magyar cégeknek is.

– Tartsunk össze! – buzdította az együttműködő partnereket, hozzátéve, megértéssel és kooperációval „a jövőt tudjuk építeni a Miskolci Egyetemen”.

dualis_kepzes_150204_vcs_6.jpg

A csütörtöki ceremónián jelen volt Deák Csaba, a Miskolci Egyetem kancellárja is, aki köszöntőjében méltatta a duális képzés és az együttműködés jelentőségét. A kancellár hangsúlyozta, hogy a magyar gazdaság érdekeit az szolgálja leginkább, ha a felsőoktatás olyan irányban fejlődik, ami ki tudja szolgálni mind a munkaerő-piaci igényeket, mind a kutatási és fejlesztési elképzeléseket. 2015 szeptemberétől több mint ezer hallgató vehet részt duális képzésben Magyarországon, és több mint 350 cég kapcsolódik be a rendszerbe. A Miskolci Egyetem pedig – hangsúlyozta a kancellár – valóban élen jár a duális rendszer bevezetésében, ezt mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy a délelőtti aláírást követően a Gazdaságtudományi Karon is több megállapodást szentesítenek.

– A Miskolci Egyetemen évtizedekre nyúlik vissza a vállalatokkal kötött együttműködés mind a kutatás-fejlesztés, mind az oktatás területén. A mostani megállapodások is bizonyítják, hogy erről az irányról nem térünk le, sőt tovább erősítjük a kapcsolatokat, szolgálva ezzel a hazai gazdasági szereplőket és a magyar gazdaságot – hangsúlyozta Deák Csaba kancellár, aki elmondta azt is, hogy a cégek mintegy 120 millió forinttal támogatják a Műszaki Anyagtudományi Kar öntészeti képzését.

dualis_kepzes_150204_vcs_9.jpg

A most megkötött megállapodás értelmében az öntészeti felsőoktatás fejlesztéséhez és fenntartásához szükséges kiadások jelentős részét a jövőben a duális képzéshez csatlakozott partnertársaságok biztosítják. 

Az együttműködési megállapodásokat csütörtökön aláíró hazai járműipari öntvénygyártó társaságok és a ceremónián részt vevő cégvezetők:
– Nemak Győr Alumíniumöntöde Kft., Győr. David Toth ügyvezető igazgató
– FÉMALK Fémöntészeti Alkatrészgyártó Zrt., Budapest. Sándor József tulajdonos, vezérigazgató
– Csaba Metál Zrt., Békéscsaba. Majoros Béla vezérigazgató
– Prec-Cast Öntödei Kft., Sátoraljaújhely. Szabó Zsolt ügyvezető igazgató
– CSABAcast Kft., Békéscsaba. Boronkay László cégvezető
– Ecseri Kft., Cegléd. Kuttor György ügyvezető igazgató
– CERTA Zárgyártó, Présöntő és Szerszámkészítő Kft., Sátoraljaújhely. Farkas János és Rudnay Lajos tulajdonos, ügyvezető igazgató
– BUSCH-HUNGÁRIA Kft., Győr. Lidvin Balázs műszaki és termelési igazgató, valamint Csontos-Hoffer Katalin HR-vezető
– Magyarmet Finomöntöde Bt., Bicske. Győri Imre ügyvezető igazgató
– SICTA Kft., Felsőzsolca. Jean-Francois Arondel ügyvezető igazgató

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat