2024. április 13. Ida
X. Dunán innen, Tiszán túl tehetségkutató - tizenhat vajdasági produkció jutott a miskolci döntőbe (Videóval)
minap.hu
|
2019. február 18. 13:57
|
frissítve: 2019. február 20. 14:01
Első ízben tartottak Vajdaságban elődöntőt a népművészetben tehetséges gyerekek számára Horgoson. A X. Dunán innen, Tiszán túl elnevezésű, Kárpát-medencei ifjúsági tehetségkutató verseny délvidéki elődöntőjére 240 gyerek érkezett Vajdaság számos településéről. Tizenhat produkció jutott tovább a miskolci döntőbe

Az ifjúsági tehetségkutató versenyen a gyerekek korcsoportokra osztva, mintegy 49 versenyszámban mutatták be produkciójukat négy kategóriában. Csányi Tamara, a rendezvény koordinátora elmondta, hogy a szakmai zsűri minden kategóriában minősítette a gyerekeket, és a kiemelt arany minősítést elérő versenyzők jutottak tovább a miskolci döntőbe.

horgos1.jpg

- Minden kategóriában, minden versenyzőt minősít a zsűri, bronz, ezüst, arany, és kiemelt arany minősítéseket érhetnek el. A kiemelt arany minősítésűek jutnak tovább a miskolci döntőbe, népzene, népdal, néptánc és népmese kategóriákban. Korcsoportonként, hattól tizenkét évesek, illetve tizenháromtól tizennyolc éves korig jelentkezhettek a résztvevők – mesélte Csányi Tamara.

horgos3.jpg

A rendezvény megálmodója Rápóti Fekete Mónika. Elmondása szerint 10 éve indult útjára a Dunán innen, Tiszán túl elnevezésű program, a népi kultúra népszerűsítése érdekében, amelynek válogatóját Vajdaságban most először szervezték meg.

- Máramarosról származom, ahol szórványban vagyunk mi, magyarok, így ez is közrejátszik abban, hogy úgy érzem, ez egy küldetés, amit az őseim diktálnak. Ez a gyerekekről szól, és összefogásból jön létre. Magyar-magyar kapcsolatokat erősít, összehozza a délvidékieket, a kárpátaljaiakat, az erdélyieket és ezért nagyon fontos, hogy találkozzanak a gyerekek ebben a programban – mondta a szervező.

horgos2.jpg

A zsűri értékelése szerint a miskolci döntőn népmese kategóriában Teleki Kata és Szalai Klaudia, népzene kategóriában Tillinkó Luca, Károlyi Egon, Molnár Zsolt és Salamon Ákos, valamint a Mendicus Ifjúsági Tamburazenekar, népdal kategóriában Tillinkó Luca, Fugarassy Anna, a Csicsörke énekcsoport, Kolozsi Anna és Korponai Réka, a Bódorka leánykórus, míg néptánc kategóriában Kozsán Gergely, Károlyi Egon és a Csiperke táncegyüttes képviselheti majd Vajdaságot.

Nem

A rendezvényt a horgosi Bartók Béla Magyar Művelődési Egyesület és a Borsodi Magyar Közösségek Szövetsége Mente Egyesület szervezésében valósult meg.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat