2024. április 30. Katalin, Kitti
Magyar vagyok… Határtalanul – Hazafias rajzok a Művészetek Házában
Miskolc Televízió/Kujan István
|
2018. március 14. 18:49
|
frissítve: 2018. március 17. 12:33
25 éve szólítja meg a fiatalokat a „Magyar vagyok… Határtalanul” című rajzpályázat. Idén több mint ötszáz alkotás érkezett be határon innen és túlról. Minden évben március 15-höz kapcsolódva nyílik meg a kiállítás a rajzokból. A gyerekek idén azt mutatták meg, mit jelent számukra magyarnak lenni.

Tánccal, zenével és verssel készültek a szerda délutáni programra a komlóstetői iskolások – így emlékeztek meg az 1848/49-es polgári forradalom és szabadságharcról. A falakon pedig rajzok sorakoznak. Alkotásaikkal a gyerekek azt mutatták meg, mit jelent számukra magyarnak lenni.

magyar_vagyok_rajzverseny_7.jpg

Fotó: Kujan István

Sztanev Janka például egy fán ülő turulmadarat rajzolt, alatta pedig Emese, Álmos vezér anyja látható, akinek egy folyó a haja – mutatta be rajzát a fiatal a Miskolc Televíziónak.

Emese álma népszerű témának bizonyult, File Zsófia is őt rajzolta le. Nála azonban tüzes a haja a fejedelemasszonynak, hiszen – fogalmazott a diák – „ez egy mese, és úgy gondoltam, hogy bármi lehet benne”.

magyar_vagyok_rajzverseny_1.jpg

Volt aztán, aki a Szent Koronát, Mátyás királyt, vagy éppen Erős Pistát örökítette meg. Sokan a mesék világát vették alapul. Lipták Dorina egy ötfejű sárkányt rajzolt, mert elmondása szerint szereti a mesék világát, mert az nagyon szép és fantáziával teli.

magyar_vagyok_rajzverseny_2.jpg

Idén 540 rajz érkezett be határon innen és túlról, 230 alkotás került a falakra, közülük 50-et díjazott a szakmai zsűri. A rajzpályázat 25 éve szólítja meg a fiatalokat. Szendrei Gyula, a Komlóstetői Általános Iskola igazgatója elmondta, intézményük hetedik éve rendezi meg a kiállítást, és ők terjesztették ki a pályázatot a Felvidékre, Délvidékre, Kárpátaljára.

magyar_vagyok_rajzverseny_5.jpg

Minden évben március 15-höz kapcsolódva nyílik meg a kiállítás, ami a miskolci ünnepségsor szerves részét képezi. Alakszai Zoltán, Miskolc jegyzője úgy fogalmazott: a mai fiatalok a márciusi ifjak örökösei.

magyar_vagyok_rajzverseny_6.jpg

– Hazánkban 170 éve minden márciusban feltesszük azt a kérdést, hogy mit is jelent számunkra magyarnak lenni. Most idén ezen pályázat keretében 540 gyerek adott erre választ – tette hozzá.

A diákok hazafias rajzai március 27-ig tekinthetőek meg a Művészetek Házában.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat